2017

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ

«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ, ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725. Σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος» προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. Αυτή η μοναδική αντιστροφή των ρόλων του Μαριβώ, ο αφέντης που γίνεται δούλος και ο δούλος που αλλάζει σε αφέντη, επιβεβαιώνει ότι η κοινωνική ταυτότητα του ατόμου είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή του να την υπερβεί και οδηγεί σε σύγχρονους συνειρμούς της πολιτικής πραγματικότητας. Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συμπράττουν επάνω στη σκηνή. Μπλέκονται, μιλούν ταυτόχρονα, μοιράζονται τους ίδιους ρόλους και τους ερμηνεύουν παράλληλα, σεβόμενοι ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Μια ιδιαίτερη πλατφόρμα διπλής διανομης που προσφέρει μια παράσταση-εμπειρία σε δύο γλώσσες: Τη νοηματική και την ομιλουμένη.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία/χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Σκηνικά/Κοστούμια: Βασίλης Βηλαράς
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή, Άννα Παπαδάκη
Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Πάνος Κατσής, Κώστας Μητσιόπουλος, Μάρθα Μπάμπη, Φωτεινή Ταχά
Ακούοντες ηθοποιοί: Σοφία Καρρά, Ιάσων Bitter Κουρούνης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χριστίνα Ροκαδάκη, Βασιλική Σουρρή

2015

ΟΔΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

Φθινόπωρο 2015

Εφόσον η κυβέρνηση δεν παρέχει σίτιση και στέγαση, μια ομάδα αστέγων αποφασίζει να επαναστατήσει, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της και οργανώνοντας μια παράξενη ληστεία. Οι άστεγοι συσπειρώνονται και κατευθύνονται στο A' Νεκροταφείο. Κλέβουν όσα φέρετρα χρειάζονται και μπαίνουν μέσα σε αυτά, δημιουργώντας μια ιδιόμορφη καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους της Αθήνας, με απρόσμενες συνέπειες.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπιο». Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί θα συμπράξουν, προσφέροντας μια παράσταση-εμπειρία σε δύο γλώσσες: τη νοηματική και την ομιλουμένη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΘΚΕ διερευνά την ισορροπία μεταξύ του χιούμορ κωφών και ακουόντων. Προσπαθεί να ερευνήσει την έννοια του αστείου στη νοηματική, αλλά και στην ομιλουμένη γλώσσα, καθώς και να διασκεδάσει για πρώτη φορά με το διαφορετικό χιούμορ που υπάρχει μεταξύ της κουλτούρας των κωφών και της κουλτούρας των ακουόντων.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία: Σοφία Ρομπόλη
Κείμενο: Γιάννης Ζευγώλης
Φωτισμοί: Ανδριάννα Δακανάλη
Φωτογραφίες/Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς, Άμυ Μακρή
Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Νίκος Γιόβκοφ, Μάρθα Μπάμπη, Φωτεινή Ταχά
Ακούοντες ηθοποιοί: Βούλα Βερδελή, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ιωάννου

2014

ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Άνοιξη 2014

Ο έρωτας ενός ζευγαριού στα χρόνια του εμφυλίου. Το 1947, με τον εθνικό διχασμό να καταστρέφει τη χώρα και να καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων, ένας άνδρας και μια γυναίκα παρακολουθούν την κοινή τους ζωή να διαλύεται και τον έρωτά τους να καλείται να επιλέξει πλευρά, για να αντιμετωπίσει την εμφύλια σύγκρουση. Από το πεδίο της μάχης ο άντρας και από την "ασφάλεια" του σπιτιού της η γυναίκα βιώνουν εξίσου τη φρίκη του πολέμου. Ανταλλάσσουν εμπειρίες στην προσπάθειά τους να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλον. Ώσπου το κουράγιο δεν αρκεί, και τότε αποφασίζουν να δράσουν, επιφέροντας όμως το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η παράσταση είναι μια σύνθεση που βασίζεται σε αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, αληθινές μαρτυρίες και τραγούδια της εποχής. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, δοκιμάζει τη συνύπαρξη κωφών και ακουόντων ηθοποιών μαζί στη σκηνή. Μοιράζονται τους ίδιους ρόλους συμπράτωντας σε ένα πείραμα που στόχο του έχει την απόλυτη ενσωμάτωση και συνεργασία κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών.

Συντελεστές
Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Κείμενα: Νίκος Αραπάκης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Έλλη Παπαδημητρίου, Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία/Χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή
Σκηνικά/Κουστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Βίντεο/Sound design: Αλέξανδρος Βηλαράς
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Ανδρέου
Κωφοί Ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Ευανθία Πλαχούρα
Ακούοντες ηθοποιοί: Γιάννης Ιωάννου, Βασιλική Σουρρή, Πηνελόπη Τσούτσουβα

Υλικό Παράστασης: Αφίσα Παράστασης | Πρόγραμμα Παράστασης

Ευχαριστίες:

2013

ΞΕΝΟΙ

Άνοιξη 2013

Μια ομάδα Αλβανών μεταναστών, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ξεκινάει τη διαδρομή για να περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, παράνομα, αρχές της δεκαετίας του ‘90. Οχτώ μέρες με τα πόδια για να φτάσουν στην χώρα που φαντάστηκαν ότι θα τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Νωρίς όμως έρχεται η στιγμή που το όνειρο αμφισβητείται, η καλύτερη ζωή αργεί να έρθει και ξεκινάει η χρυσή δεκαετία όπου «για όλα φταίνε οι Αλβανοί».

Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα του Γκαζμέντ Καπλάνι, από το βιβλίο «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων». Πραγματοποιείται στην νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη απόδοση στην ομιλουμένη από ακούοντες ηθοποιούς.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία – Διδασκαλία κειμένου στη νοηματική – Χρονισμός:
Σοφία Ρομπόλη
Βοηθός σκηνοθέτη:
Βούλα Βερδελή
Φωτισμοί:
Ανδριάνα Δακανάλη
Παίζουν:
Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Πάνος Κατσής, Σταύρος Λένα, Μάρθα Μπάμπη, Βίκυ Πανταζή
Ακούγονται:
Βασίλης Βηλαράς, Χριστίνα Ροκαδάκη, Δημήτρης Χατζηπέτρου

Υλικό Παράστασης: Αφίσα Παράστασης | Πρόγραμμα Παράστασης

Ευχαριστίες:

2012

41 ΜΕΡΕΣ

Άνοιξη 2012

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο-μαρτυρία "Μπουμπουλίνας 18" της Κίττυ Αρσένη, η παράσταση μιλά για τις συνθήκες κράτησης των αντιφρονούντων την περίοδο της Χούντας. Βασανιστήρια και εξαντλητικές ανακρίσεις ήταν οι καθημερινότητα όσων πέρασαν απο τα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας Αθηνών στην οδό Μπουμπουλίνας. Κρατούμενοι, βασανιστές, ανακριτές όλοι παλεύαν για το ίδιο πράγμα από διαφορετική σκοπιά. Και όλοι νόμιζαν ότι είχαν δίκιο.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία – Διδασκαλία κειμένου στη νοηματική – Χρονισμός:
Σοφία Ρομπόλη
Πρωτότυπη Μουσική:
Κ.ΒΗΤΑ
Φωτισμοί:
Nicolas Bound
Παίζουν:
Ηλίας Καραμιχάλης, Πάνος Κατσής, Σταύρος Λένα, Μάρθα Μπάμπη, Ευανθία Πλαχούρα
Ακούγονται:
Αθανασία Αγοράκη, Βασίλης Βηλαράς, Παντελής Φλατσούσης, Γεωργία Χαϊκάλη

Υλικό Παράστασης: Αφίσα Παράστασης

Ευχαριστίες:

2009 2010

ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

Ένας άντρας βρίσκεται ξαφνικά σε ένα περιβάλλον, όπου κανείς δεν ακούει. Παλεύει να επικοινωνήσει με τους γύρω του, όμως έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχρότητα και την αδιαφορία. Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο κωφός σε αυτήν τη χώρα; Μια καυστική σάτιρα για την επικοινωνία από την πλευρά των κωφών. Με χιουμοριστική ματια, το έργο δίνει ένα ρεαλιστικό μηνυμα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Νίκος Αξιώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Νικήτας Αναστόπουλος
Διερμηνεία – Χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Πρωτότυπη Μουσική:
Γιώργος Ζυγούρης
Κίνηση:
Βίκυ Σαχπάζη
Σκηνικά-Κοστούμια:
Τασούλα Αμβράζη
Φωτισμοί:
Θωμάς Οικονομάκος
Παίζουν:
Απόστολος Γιαννόπουλος, Βασίλης Κόσκορης, Βίκυ Πανταζή, Ευανθία Πλαχούρα, Ηλίας Καραμιχάλης, Μαρία Τουλούμη, Νίκος Αξιώτης, Σταύρος Λένα

2007

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

Τέσσερις σύγχρονες γυναίκες αστικής καταγωγής, αποφασίζουν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους. Θα καταφέρουν όμως, να ξεφύγουν από τις αδυναμίες, τα πάθη και τα αδιέξοδα που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους; Σημαντικο είναι να καταλάβουν το αντίθετο φύλο, αλλά, κυρίως, την ίδια τους τη φύση. Το έργο αναλύει την μεταξύ τους φιλία και πόσο αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τους άντρες της ζωής τους.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Νέλλη Καρρά
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Χρήστος Κωστόπουλος
Διερμηνεία – Χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Μουσική Επιμέλεια:
Χρήστος Μουστάκας
Κατασκευή Σκηνικού:
Κώστας Αβραμιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια:
Ολυμπία Σιδερίδου
Φωτισμοί:
Θωμάς Οικονομάκος
Παίζουν:
Ευανθία Πλαχούρα, Ματίνα Δρίτσα, Βίκυ Πανταζή, Μπέτυ Μιχαλοπούλου
Ακούγονται:
Κατερίνα Μάντζιου, Ιουλία Ριζοπούλου, Αναστασία Ανέστη

2002

ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ

Δυο αποξενωμένα αδέλφια. Ο Austin είναι επιτυχημένος, μορφωμένος, σεναριογράφος. Ο Lee είναι κοινωνικά απροσάρμοστος και σχεδόν παράφρων, απατεώνας που εμφανίζεται ξαφνικά στον αδελφό του. Αναγκάζονται από έναν παραγωγό να συνεργαστούν για τη συγγραφή ενός σεναρίου και τότε ξεσπά η αντιπαλότητα δυο αποξενωμένων αδελφών που μόλις ξαναβρέθηκαν.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Νέλλη Καρρά
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Χρήστος Κωστόπουλος
Διερμηνεία – Χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Μουσική:
Ανρί Κεργκομάρ
Κατασκευή Σκηνικού:
Κώστας Αβραμιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια:
Θωμάς Οικονομάκος
Φωτισμοί:
Θωμάς Οικονομάκος
Σκηνική Πάλη:
Θάνος Δερμάτης
Παίζουν:
Γιάννης Διαμαντής, Βασίλης Κόσκορης, Χρήστος Κωστόπουλος, Νέλλη Καρρά
Ακούγονται:
Θόδωρος Πεντίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κίμων Ρηγόπουλος, Τόνια Σταυροπούλου, Βαγγέλης Χρυσάφης

1998

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

Το κλασσικό παραμύθι. Μια κακιά μάγισσα μεταμορφώνει τον όμορφο πρίγκηπα σε τέρας. O μόνος τρόπος να γίνει πάλι άνθρωπος είναι αν μια όμορφη κοπέλα τον αγαπήσει παρ’ όλη την ασχήμια του. Ο Γιάννης Διαμαντής με την παράσταση αυτή έγινε ο πρώτος Έλληνας κωφός σκηνοθέτης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Γιάννης Διαμαντής
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Χρήστος Κωστόπουλος
Διερμηνεία – Χρονισμός: Νίκος Ίσαρης
Μουσική:
Πλάτων Ανδριτσάκης
Κατασκευή Σκηνικού:
Κώστας Αβραμιώτης
Σκηνικά:
Γεώργιος Μποχτανίδης
Κοστούμια:
Ιουλία Σταυρίδου
Φωτισμοί:Μαρία Δερμιτζάκη
Χορογραφία:
Ειρήνη Γαλάνη
Παίζουν:
Κατερίνα Αναστασοπούλου, Σπύρος Βαλσαμάκης, Χρήστος Κωστόπουλος, Γιάννης Διαμαντής, Νίκος Ίσαρης, Βασίλης Κόσκορης, Κώστας Πονηρός, Ιωάννα Τσάβλη, Γιώργος Μαρωπάκης, Κώστας Στεφανόπουλος, Έφη Οικονόμου, Αναστασία Σφακιανάκη, Ευγενία Φερμάνη, Παντελής Σαντρής
Ακούγονται:
Σοφία Ρομπόλη, Μαρία Μπούγα, Στράτος Πατρινός, Κωνσταντίνος Χριστοδουλάκος

1994

ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

Ένας άντρας βρίσκεται ξαφνικά σε ένα περιβάλλον, όπου κανείς δεν ακούει. Παλεύει να επικοινωνήσει με τους γύρω του, όμως έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχρότητα και την αδιαφορία. Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο κωφός σε αυτήν τη χώρα; Μια καυστική σάτιρα για την επικοινωνία από την πλευρά των κωφών.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Νέλλη Καρρά
Φωτισμοί:
Νίκος Τσιρίγκας
Σκηνικά-Κοστούμια:
Γιώργος Πάτσας
Παίζουν:
Χρήστος Κωστόπουλος, Νίκος Ίσαρης, Απόστολος Γιαννόπουλος

1989

ΘΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Εξπρεσιονιστικό, αντι-πολεμικό έργο, γραμμένο το 1936. Κατά τη διάρκεια ενός απροσδιόριστου πολέμου, παρακολουθούμε την άρνηση έξι νεκρων στρατιωτών να θαφτούν.Σηκώνονται από τον τάφο τους και εκφράζουν την οδύνη τους, τη ματαιότητα του πολέμου και την άρνηση τους να αποτελέσουν «ένδοξο παραλθόν» στις ζωές των γυναικών που αγάπησαν.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Νέλλη Καρρά
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Τόνια Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαργαρίτης
Διερμηνεία – Χρονισμός:Χρυσόστομος Παπασπύρου, Κατερίνα Ταγκάλου
Σκηνικά-Κοστούμια:
Γιώργος Πάτσας
Παίζουν:
Γιάννης Διαμαντής, Νίκος Ίσαρης, Απόστολος Γιαννόπουλος, Χρήστος Κωστόπουλος, Γιώργος Προμπονάς, Νίκος Τσούρτης, Βασίλης Κόσκορης, Σπύρος Βαλσαμάκης, Δάφνη Αλεξανδρή, Σοφία Ίσαρη, Κώστας Στεφανόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Βίκυ Ρίζου, Έφη Οικονόμου, Λίνα Διαμαντή-Τοράκη
Ακούγονται:
Τόνια Σταυροπούλου, Ανδρέας Βλαχοκυριάκος, Αχιλλέας Βάτρικας

1986

Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Ένας ποντικός ήθελε να παντρέψει την όμορφη θυγατέρα του, αλλά όχι με ποντικό, γιατί πιστεύει ότι της αξίζει μια καλύτερη μοίρα. Μετά από πολλές περιπλανήσεις καταλαβαίνει ότι πράγματι ένας δυνατός ποντικός θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
Νέλλη Καρρά
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Χρήστος Κωστόπουλος, Γιάννης Θεοχαρίδης
Διερμηνεία – Χρονισμός: Κατερίνα Ταγκάλου
Σκηνικά-Κοστούμια:
Προσφορά του Εθνικού Θεάτρου
Παίζουν:
Δέσπω Διαμαντίδου, Χρήστος Κωστόπουλος, Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ίσαρη, Γιάννης Θεοχαρίδης, Νίκος Ίσαρης, Βασίλης Κόσκορης, Δάφνη Αλεξανδρή, Ελένη Μορφονιού, Νίκος Τσούρτης, Σοφία Ζιάβρα, Γιώργος Σούλτης, Κώστας Στεφανόπουλος
Ακούγονται:
Υβόννη Μαλτέζου, Λάζαρος Ανδριώτης, Νίκος Διαμαντής, Μιχάλης Βερβιδάκης