ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1983, με πρωτοβουλία του Στρατή και της Νέλλης Καρρά. Τα πρωτα δέκα χρονια λειτουργίας του φιλοξενούνταν σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Το 1994 απόκτησε μόνιμη στέγη, στον πρώτο όροφο μιας ιδιαίτερης πολυκατοικίας στην πλατεία Κουμουνδούρου, η οποία μεταξύ άλλων στεγάζει βιομηχανίες υφασμάτων, χαρτικών, αποθήκες κινέζικων ρούχων, τον σύλλογο μεταναστών από το Μπαγκλαντές, εργαστήριο φωτογραφίας, διαμερίσματα και τέλος το Θέατρο Κωφών Ελλάδος.

Στόχος του ΘΚΕ είναι αρχικά η διάδοση της νοηματικής γλώσσας. Επίσης η σχέση νοηματικής και ομιλουμένης γλώσσας και τέλος η ενσωμάτωση κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών.

Τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις του Θ.Κ.Ε απαρτίζονται από κωφούς και ακούοντες ηθοποιούς που μοιράζονται επί σκηνής τους ίδιους ρόλους και τους ερμηνεύουν σε μια ιδιαίτερη φόρμα διπλής διανομής. Μια οπτικοακουστική εμπειρία που ξεπερνά διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το ΘΚΕ έχει συνεργαστεί με κάποιες από τις μεγαλύτερες σκηνές της Αθήνας, όπως το Εθνικό Θέατρο και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό με τις παραστάσεις του, σε φεστιβάλ όπως το Very Special Arts στην Αμερική, και σε αντίστοιχα φεστιβάλ στη Σουηδία, στην Ισπανία, στη Δανία και στη Γαλλία. Επίσης έχει παρουσιάσει παραστάσεις του σε νησιά και επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

Συνεργάστηκε με την γερμανική ομάδα Rimini Protokοll στην παράσταση “Prometheus in Athens” που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2010. Το 2011 συνεργάστηκε με το Βασίλη Αλεξάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην παρουσίαση του βιβλίου “Η πρώτη λέξη” και συμμετείχε στην πρώτη συναυλία για κωφούς στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, συνοδεύοντας επί σκηνής τον Κ.ΒΗΤΑ.

Το Θ.Κ.Ε συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας όπου αναγνωρίστηκε και έκτοτε καθιερώθηκε η νοηματική γλώσσα ως γλώσσα παρουσίασης.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το Θέατρο Κωφών προσπαθεί να προσφέρει ίση προσβασιμότητα σε όλες τις αναπηρίες. Ο χώρος είναι κατάλληλος για αναπηρικά αμαξίδια, το κείμενο της παράστασης και του προγράμματος διατίθεται σε γραφή braille, ενώ άτομα με προβλήματα ακοής που δεν είναι χρήστες της ελληνικής νοηματικής γλώσσας μέσω της παρουσίας των ακουόντων ηθοποιών επί σκηνής και μέσω της χειλανάγνωσης, μπορούν να παρακολουθήσουν το κείμενο από κοντινές στη σκηνή θέσεις και αφού τους έχει δωθεί προηγουμένως το κείμενο της παράστασης.

Η ΟΜΑΔΑ

Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το Θέατρο Κωφών Ελλάδος σήμερα.

Νέλλη Καρρά

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Η Νέλλη Καρρά ηθοποιός , σκηνοθέτης και χορογράφος είναι Ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στην Αμερική. Η καριέρα της ξεκίνησε στην Αμερική όπου δούλεψε ως σκηνοθέτης και δίδαξε θέατρο. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1976. Δίδαξε στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλες δραματικές σχολές της Αθήνας πριν ιδρύσει τη δική της θεατρική εταιρία το 1982. Ήταν το πρώτο πειραματικό θεατρικό εργαστήρι στην Αθήνα. Το 1983 ίδρυσε το Θέατρο Κωφών στο οποίο σκηνοθέτουσε εώς το 2007 ενώ το 1993 ίδρυσε την Σχολή Δραματικής Τέχνης "ΑΡΧΗ"

Σοφία Ρομπόλη

Διερμηνέας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή ελληνικής νοηματικής γλώσσας του Ιδρύματος κωφών Ελλάδος. Είναι μέλος του Σωματείου Διερμηνέων από το 1996, χρονιά που άρχισε και η συνεργασία της με το Θέατρο κωφών Ελλάδος. Είναι συνεργάτης διερμηνέας της ομοσπονδίας κωφών από το 1996 και του Ιδρύματος Κωφών από το 2014. Από το 1997 παρουσιάζει δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Επίσης παρουσιάζει παιδικά προγράμματα στη νοηματική στο κανάλι πρίσμα+.

Βασίλης Βηλαράς

Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Απόφοιτος της δραματικής σχολής "Αρχή-Νέλλη Καρρά". Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Από το 2010 συνεργάζεται με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος στο οποίο έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις ʼ41 μέρεςʼ, ʽΞένοιʼ και ʽΚάρβουνοʼ. Παράλληλα αξιοποιεί τις σπουδές του ως κοινωνικός λειτουργός διδάσκοντας θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Βούλα Βερδελή

Βοηθός Σκηνοθέτη

Γεννήθηκε το 1986. Αποφοίτησε από την ανώτερη δραματική σχολή Αρχή το 2011.Έχει συνεργαστεί με τη Βίκυ Γεωργιάδου, τη Μάνια Παπαδημητρίου, το Θανάση Χαλκιά και την ομάδα Cheekbones. Στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος εργάζεται τα τελευταία 4 χρόνια ως βοηθός σκηνοθέτη.

Κωνσταντίνος Γαργάλης

Ταμίας

Γεννήθηκε το 1958. Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών. Διετέλεσε επί 20 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και πλέον έχει ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρός της. Από το 1989 έως και σήμερα συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.μεΑ. και από το 1987 είναι σύμβουλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, ενώ παράλληλα έχει αποτελέσει Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος. Σήμερα εκτελεί χρέη ταμία στο ΘΚΕ.

Απόστολος Γιαννόπουλος

Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1970. Ιδρυτικό μέλος του ΘΚΕ, έχει συμμετάσχει στις περισσότερες παραστάσεις του θεάτρου τα τελευταία τριάντα χρονια. Έχει διδάξει θέατρο σε κωφά παιδιά και βοηθά στην εκπαίδευση κάθε νέου κωφού ηθοποιού. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος σύμβουλος του Αθλητικού Ομίλου Κωφών (ΑΟΚ) και συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Κωφών, όταν κατέκτησε το μετάλλιο στους Deaflympics το 1993.

Ευανθία Πλαχούρα

Ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Φοίτησε σε σχολείο ακουόντων όπου και αποφοίτησε το 2001. Σπουδάζει στο Εθνικο και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Είναι μέλος του Θ.Κ.Ε. από το 2003, και μια εκ των διαχειριστών από το 2009. Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις«Με δύναμη απ’τη Κηφισιά», «Ένας ακούων στη χώρα των κωφών», «41 Μέρες» και «Κάρβουνο». Έχει υπάρξει μέλος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ κωφών γυναικών, έχει διατελέσει γραμματέας και πρόεδρος σε διάφορα σημαντικά σωματεία κωφών. Απο το 2009 εργάζεται σαν διοικητικός υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας.

Σοφία Ζιάβρα

Ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι μέλος του Θεάτρου Κωφών σχεδόν από τα πρώτα χρόναι λειτουργίας του. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του θεάτρου «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» όπως και στις «Θάψτε τους νεκρούς», «Ξένοι» και «Κάρβουνο». Είχε πάντα την πεποίθηση πως η νοηματική είναι μια οπτική επικοινωνία που εμπεριέχει μια έντονη καλλιτεχνική προέκταση. Έχει δύο παιδιά.

Βίκυ Πανταζή

Ηθοποιός

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Αποφοίτησε από το ειδικό γυμνάσιο-λυκείο κωφών Αργυρούπολης και έπειτα από το Καποδιστριακο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα ΦΠΨ. Είναι μέλος του ΘΚΕ από το 2003. Συμμετείχε στις παραστάσεις: "Με δύναμη από την Κηφισιά", "Ένας ακούων στη χώρα των κωφών" και "Ξενοι". Έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια φιλόλογος στο ειδικό γυμνάσιο-λυκείο κωφών Πανοράματος Θεσσαλονίκης, στο ειδικό γυμνάσιο-λυκείο και ΤΕΕ κωφών Αγίας Παρασκευής καθώς και σε τμήμα παράλληλης στήριξης σε μαθητή με αυτισμό. Είναι δασκάλα νοηματικής γλώσσας.

Σταυρί Λένα

Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1983 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Ζει στην Ελλάδα 22 χρόνια. Αποφοίτητησε από το Τ.Ε.Ε Κωφών Αγίας Παρασκευής. Είναι μέλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος από το 2009 και έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Ένας ακούων στη χώρα των κωφών», «41 Μέρες» και «Ξένοι».

Πάνος Κατσής

Ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, κωφός. Αποφοίτησε από το ειδικό σχολείο κωφών Αργυρούπολης. Είναι μέλος της ομάδας του Θ.Κ.Ε. από το 2011. Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις «41 μέρες», και «Ξένοι». Απο το 2008 εργάζεται ως δάσκαλος νοηματικής, και από το 2011 διδάσκει στη Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Παλαιότερα ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου Κωφών με σημαντικές διακρίσεις.

Φωτεινή Ταχά

Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1982, κωφή. Αποφοίτησε από το ειδικό σχολείο κωφών Αργυρούπολης. Είναι μέλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος από το 2003. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις του θεάτρου κωφών εώς τώρα, με σημαντικότερη τη συμμετοχή της στην Παρολυμπιαδα Κωφών. Είναι μητέρα δύο παιδιών..

Νίκος Γιόβκοφ

Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1988 στη Σόφια. Ζει μόνιμα στην Ελλάδα από βρέφος. Αποφοίτησε από το ειδικό σχολείο κωφών Αργυρούπολης. Είναι τελειόφοιτος των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κωφών από το 2005-2009. Συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Κωφών το 2009. Συνεργάζεται για πρώτη φορά φέτος με το ΘΚΕ.

Γιάννης Ιωάννου

Ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι επι πτυχίο φοιτητής του ΤΕΙ Χαλκίδας στο τμήμα Λογιστικής. Αποφοίτησε το 2013 από τη δραματική σχολή "Αρχή". Εργαζεται ως ηθοποιός, και συνεργάζεται με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος από το 2013. Σκηνοθετεί στην θεατρική ομάδα ‘Άφαντοι’ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αλέξανδρος Βηλαράς

Βίντεο

O Αλέξανδρος Βηλαράς γεννήθηκε το 1991. Σπούδασε πληροφορική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2013 ξεκίνησε τις σπουδές του στο digital film making. Αγαπά τη μουσική, τις ταινίες μικρού μήκους και το ποδήλατο.

Ανδριάνα Δακανάλη

Φωτίστρια

Γεννήθηκε το 1983 στην Κρήτη. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά το 2011. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και φωτίστρια. Συνεργάζεται με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος εδώ και τρία χρόνια. Έχει σχεδιάσει τα φώτα για τις παραστάσεις «Ξένοι» και «Κάρβουνο».

Μάρθα Μπάμπη

Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1984 στους Άγιους Σαράντα της Αλβανίας. Φοίτησε στο ειδικό σχολείο Γυμνασίου και Λυκείου κωφών και βαρήκοων της Αργυρούπολης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα της Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Συνεργάζεται με το Θέατρο Κωφών απο τον Ιούλιο του 2011. Έχει εμφανιστει στις παραστάσεις ''41 μέρες'' και ''Ξένοι''. Εργάζεται ως δασκάλα Ελληνικής νοηματικής γλώσσας στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Συμμετείχε στην επιτροπή νεολαίας κωφών του σωματείου της Ένωσης Κωφών Ελλάδος.